Xam’d: Lost memories

xamd
Egy újabb nyári sorozat ért nemrég véget :).

Történet: Takehara Akiyuki egy teljesen átlagos fiú, egészen addig, míg egy nap nem keveredik egy kis zűrbe iskolába menet közben: az iskolabusz  is felrobban, teljes káosz alakul ki. Akiyuki észreveszi, hogy maradt még valaki a buszon és visszamegy érte, ám ez az esemény egész életét megváltoztatja: a lánynak köszönhetően ún. Xam’d-dá változik. Ekkor találkozik Nakiami-val, egy Tessik lánnyal, akinek köszönhetően sikerül visszaváltoznia és megtanul együtt élni a Hiruko-jával.
A sorozat folyamán láthatjuk két ország háborúját.

Ennyit röviden a történetről, nem tudom mennyire lett érthető :D.
Az anime a BONES egyik legújabb sorozata, mely eleinte csak PS3-ra jött ki, de később leadták a TV-ben is. Nagyon ígéretesen indul, de később sajnos itt is eljöttek a holtpontok, de ettől függetlenül nem veszített sokat az élvezhetőségéből, csak lehetett volna jobb is.
A történet “elmesélését” viszont jól oldották meg, remekül keverték a vidámabb részeket a drámával, és 1-2 jeleneten kívül nem is volt erőltetett.
Nagy erőssége a sorozatnak a szereplőgárda. A főszereplőket nagyon megkedveltem, de még a mellékszereplők is olyan komplex karakterek, hogy még ha csak pár részben is tűntek fel, nem csodálkoznék, ha valakinek közülük kerülne ki a kedvence. Hatalmas +pont, hogy kivételesen nem csak a fiatalokon volt a hangsúly, mint a legtöbb sorozatban, hanem a szülők is megkapták a saját szerepüket, kivették rendesen a részüket a történet folyamán. A másik, aminek nagyon örültem, az az, hogy nem raktak bele szerelmi háromszöget, pedig sokan eleinte erre számítottak. Szerencsére Akiyuki érzései végig világosak, és Haru-val egy nagyon aranyos párt alkotnak, nagyon erőltetett lett volna, ha belevisznek valami Akiyuki-Nakiami vonalat.
Aminek külön örültem még, az nem más, mint az, hogy a sorozat tele van badass női karakterekkel, aminek mindig tudok örülni. Nagyon kiábrándító lett volna, ha pl. Haru nem csinált volna mást, csak otthon ült volna és várja Akiyukit. Ehelyett fogta magát és beállt a seregbe. Persze nem csak róla lehet elmondani, hogy kemény fából faragták, hanem az összes karakterre, ami ezt a sorozatot nagyon is élvezhetővé teszik. Nagyon nem is tudnék kedvencet kiemelni, szinte mindenkit megkedveltem.
Na, de most jöjjön egy kis negatívum (vigyázat, spoiler veszély!): sajnos a sorozat közepe felé van néhány unalmasabb rész, ami kicsit kizökkenti az embert a kezdeti kerékvágásból. Ez még nem is igazán baj, de a végén az embernek olyan érzése van, hogy ez a sorozat jobban járt volna, ha több része lenne. Egyszerűen annyi lehetőség volt benne, hogy sokkal jobban bemutathatták volna a világot és a szereplőket. Az utolsó részben pedig leginkább pont Akiyuki karakterét vágták haza, a “halála” elég semmilyen lett, a sorozat vége pedig deus ex machina.
Hogy valami jót is mondjak a végéről, a 25. részben levő csata igencsak látványos lett. Mondjuk a Bones-tól nem is nagyon vártam mást :D.
A zene nem igazán ragadt meg bennem, bár az opening és az ending is elég fülbemászó.

Még annyit említenék meg, hogy többen is írták, hogy a Xam’d eléggé hajaz az Eureka 7-re, a Bones egy másik sorozatára, de mivel azt (még) nem láttam, így ilyen párhuzamokat most nem vonnék.

Összességében ez a sorozat igazi felüdülés, még a gyengeségeivel együtt is megérte megnézni (még fanservice se volt benne… legalábbis nem nagyon emlékszem, hogy lett volna… kivéve talán amikor Raigyo fürdött, de az is inkább poén volt :D).

Értékelés: ha végig olyan színvonalat hozott volna, mint az elején, akkor maradt volna 9/10, de a gyengébb részek miatt 8/10 lett egy ideig… a végén levő kisebb hibák miatt pedig végül 7,5/10.

xam11 xam2 xam3 xam4 xam5 xam6

Opening:

Ending:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: