Now and then, here and there

now_and_then_here_and_there
Egy sorozat a háború borzalmairól…

Történet: Shu egy teljesen átlagos, nagyon optimista fiú, aki kendozik és az az álma, hogy legyőzze nagy ellenfelét és megszerezze a kiszemelt lány szívét. Egy nap épp hazafelé tart, amikor az egyik gyárkéményen észrevesz egy lányt. Felmászik a mellette levő kéményre és próbál vele beszélgetni, de a lány elég csöndes. Annyit azért megtud, hogy épp  a naplementét nézi és Lala Ru-nak hívják. A semmiből hirtelen kígyószerű robotok tűnnek fel, egy nő pedig parancsot ad Lala Ru elfogására. Lala Ru kéri Shut, hogy segítsen neki, amit Shu meg is tesz. Hirtelen mindannyian eltűnnek és nem marad utánuk semmi, csak a ledőlt gyárkémények. Shu próbálja megszöktetni Lala Ru-t, de a lányt végül elkapják, ám eközben Shu-nak dobja nyakékét, amit a fiú magával is visz.  Shu leesik egy szakadékba, ahonnan végül a szabadba kerül és ekkor veszi észre, hogy egy óriási erődbe került és körülötte mindenhol csak sivatag van.
Nemsokára ki is derül, hogy milyen szörnyű helyre került: a vezető, Hamdo egy őrült, aki a világ ura akar lenni és a hadserege nagyrészt gyerekekből áll. Hamdonak pedig azért van szüksége Lala Ru-ra és a nyakékére, mert annak olyan különleges ereje van, ami közelebb juttathatja céljai eléréséhez.

A Now and then, here and there egy igazi unikum az animék körében. Olyan kérdéseket, problémákat vet fel, amivel tisztában vagyunk, hogy léteznek, mégis inkább próbálunk róluk elfeledkezni. Szemtanúi lehetünk a háború szörnyűségeinek, amit a sorozat igen részletesen a szemünk elé tár.

Shu két rész alatt 1000-szer több dolgon megy keresztül, mint bármely más anime főszereplője, ettől függetlenül végig optimista marad. Ez nekem eleinte kicsit furának tűnt, de ennek a sorozatnak egy ilyen főszereplőre volt szüksége, hogy a nyomott hangulaton javítson egy kicsit és sodorja tovább magával a nézőt. A többi karakter is mind komplex, nem lehet őket elsőre kiismerni. Cselekedeteik is hihetőek, az ember nem is egyszer elgondolkodik, hogy ő vajon mit tenne a helyében, de elég valószínű, hogy nagyjából ugyanazt. Nem is nagyon tudnék kiemelni kedvenc karaktert, szinte mindenkit megkedveltem néhány szereplő kivételével: Nabuca, aki a hazatérés reményében teljesít szinte minden parancsot;  Boo, aki csodálja Nabucát, de sokszor elgondolkodik azon, hogy helyes-e, amit tesznek; Sara, akit összetévesztettek Lala Ru-val és most fogságban tartják (és megerőszakolják :(); stb… a nem szeretem karakterek közé pedig nem túl meglepő módon Hamdo került.
Szóval a sorozat folyamán mindenkinek megismerjük az érveit, gondolatait, találkozunk különböző felfogásokkal is, aminél nem könnyű eldönteni, hogy kinek van inkább igaza, mert mind a két félt meg lehet bizonyos szemszögből érteni.

A legnagyobb negatívum viszont még így is az, hogy maradnak olyan szereplők, akiknek a cselekedeteire nem kapunk magyarázatot: pl. nem derül ki, hogy Hamdo mitől őrült így meg, miért ilyen hatalommániás… de számomra a legnagyobb csalódás az, hogy Abelia-ról nem tudunk meg háttérinformációkat és ezért még mindig nem igazán értem, hogy miért követett egy ilyen őrültet, amikor tisztában volt vele, hogy milyen rossz az, amit tesz. Ettől függetlenül a sorozat remekül kihasználja a rendelkezésére álló 13 részt.

A grafika az a fajta, ami elsőre szerintem sokaknak nem tetszik, de mivel én ilyen szempontból igénytelen vagyok, nekem semmi bajom vele. A zene nem kiemelkedő, de illik a sorozathoz, jól adja hozzá a hangulatot.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a karakterközpontú, elgondolkodtató történeteket, el tudják viselni az erőszak látványát (ami ebben az esetben nem abból áll, hogy brutálabbnál brutálabb jeleneteket mutatnak, inkább lelki szempontból durvák) és szeretik a reális sztorikat (mert ha 1-2 dolgot nem nézünk, ez akár a mi világunkban is történhetne). Az első rész első fele pedig senkit se tévesszen meg, később teljesen más hangulata lesz az egésznek és elindul az érzelmi hullámvasút…

Értékelés: a kisebb hiányosságok miatt 9/10.

bscap258 bscap259 bscap260 bscap261 bscap263 bscap264

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: