Anyátlanok

nobody_knows_movie2
Egy régi hiányosságot pótoltam eme filmmel… vigyázat, spoiler előfordulhat, valamint írok a valós eseményről is (ami szintén lehet spoiler~~).

Négy testvér (2 fiú és 2 lány) történetét követhetjük végig. Anyjukkal új lakásba költöznek, de elég érdekes módon: ugyanis a főbérlő nem is tud három gyerekről, mert az anya csak a legnagyobb, 12 éves fiát (Akirát) mutatja be, a többieket 1-1 táskában “becsempészik”. Mind a 4 gyerek más apától van, és sosem jártak iskolába. Egy nap Akira talál egy üzenetet, amiben az anyja arra kéri, hogy vigyázzon a testvéreire, valamint hagy nekik valamennyi pénzt.

A film első órája talán egy kicsit unalmasnak tűnhet azoknak, akik a mostani, oly divatos akciódús filmekhez vannak szokva, de nem szabad ez alapján megítélni. Amin a gyerekek keresztülmennek és amit a film második fele mutat be, igazán szívbemarkoló. Először a testvéreknek minden egész jól megy, de aztán jön egyre több probléma: a számlákat nem fizetik, a hűtőben egyre kevesebb élelem található, a lakást nem igazán takarítják, ahogy a ruhákat sem mossák. Az addigi, számukra tökéletes kis elzárt világukba pedig egyre inkább beleavatkozik a külvilág… és nem csoda, hogy összeroppannak.

Ami nagy erőssége a filmnek, azok a színészek. Sokaktól hallottam már, hogy a japánoknál vannak elég pocsék színészek, de ez esetben sikerült találni 4 kiváló gyereket, akik teljesen átélik a szerepüket. Ez talán nem is véletlen, hisz egyidősek a megformált karakterükkel, ráadásul a filmet egy éven keresztül forgatták kronológiai sorrendben, szóval a gyerekek a szerepükkel együtt fejlődtek.

A legszomorúbb azonban az, hogy a film valós eseményeken alapul, sőt, még szépített is néhány dolgon. A valóságban ugyanis 5 gyerek volt, fiatalabbak is, mint a filmbeliek: a legidősebb fiú volt 14 és volt három húga, egy 7, egy 3 és egy 2 éves. Egyikőjük sem volt sehol se regisztrálva, így olyan, mintha nem is léteztek volna. Eddig viszont csak 4 gyereket említettem… az 5. (a fiatalabb fiú) ugyanis nem sokkal a születése után meghalt, de mivel az ő létezéséről sem volt semmilyen dokumentum, az anya fogta, betekerte a testét valamilyen lepelbe, szagtalanítót használt és elrakta a szekrénybe. 1987 őszén pedig az anya lelépett, hogy az új szeretőjével legyen és hagyott a legidősebb fiúnak egy üzenetet és 50.000 yent.
Ezután valószínűleg minden kb. úgy alakult, mint a filmben… egy dolgot leszámítva. A filmbeli legkisebb testvér (aki ott 5 éves volt) leesett egy székről és olyan szerencsétlen sérülést szenvedett, hogy belehalt. A valóságban azonban ez nem így történt. A legidősebb fiúnak ugyanis volt néhány barátja, akik sokkal brutálisabbak voltak, mint a filmben. Egyszer felmentek a testvérekhez és az egyikőjük vitt magával egy doboz rament, amit a 2 éves kislány megevett… erre olyan mérges lett, hogy agyonverte.

A főbérlőnek idővel feltűnt, hogy olyan, mintha csak gyerekek élnének abban a lakásban és értesítette a rendőrséget. A média felkapta az esetet és az anya egy héten belül feladta magát. 3 év börtönt kapott és 4 év próbaidőt. Végül pedig megkapta az életben maradt két lányának a felügyeleti jogát (ez nálam komoly WTF).

Na, ennyi lenne röviden. Mindig sikerül meglepnie az életnek és ilyenkor rossz belegondolni, hogy ilyen dolgok előfordulnak :S.

A filmet ajánlom mindenkinek, de érdemes rá felkészülni.

Trailer:

4 hozzászólás

  1. húha! ezt tuti meg fogom nézni 🙂 nagyon tetszett a trailer, de az írásodat szándékosan majd a film után fogom elolvasgatni, nehogy rányomja a bélyegét az élményre, de kíváncsi leszek nekem is ugyanaz jön-e majd át mint neked 🙂

  2. Megnéztem, és nagyon tetszett. 🙂 Írtad ugye, hogy lassú az első óra bizonyos embereknek, de nekem ez nagyon bejött. Annyi kis utalás, meg miegymás vált így láthatóvá, áh, tök jó volt. Persze szomorkodtam egy sort hogy az egyik kislány ugye meghól, de a vége valahogy mégis tetszett. Az anyjukat meg áááá, najó, az ő hangja eléggé idegesítő volt, totál gyerekes. Én is olvastam wikin a szócikket, a film végén tudnom kellett mi volt az eredeti történet. Az eléggé megdöbbentő volt, talán jobban mint a film. Hörr, szóval marhajó volt. 🙂 Kösszmán hogy megemlítetted. 🙂

    • Örülök, hogy tetszett^^ (már volt értelme megírni ezt a bejegyzést :D). Nekem sem volt bajom az első órával, szerintem remekül előkészítette a sztori második felét.
      Oké, szóval nem csak szerintem volt az anyjuknak fura hangja :D.
      Az meg tényleg meglepő, hogy az eredeti események még durvábbak voltak… általában inkább a filmekben szoktak túlozni, de úgy tűnik ez kivétel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: