Gregory Maguire: A boszorkány


“Mindenki ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz? És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni?”

Nem sűrűn fordul elő az, hogy ehhez hasonló módon kelti fel egy könyv a figyelmemet: 2003-ban mutatták be a Wicked c. musicalt, ami ezen a könyvön alapszik (bár nagyon-nagyon sok különbség van a két sztori között). Az utóbbi időben elég sokat hallgattam a zenéjét, így egyre inkább elkezdett érdekelni a könyv is. Persze már jó ideje láttam a könyvesboltokban, de valahogy mindig elsiklottam felette, bár a borítója tetszett :).

Őszintén bevallom, hogy én soha sem voltam oda Óz történetéért. Kiskoromban láttam párszor, de nem tartozott a kedvenceim közé, manapság pedig már valószínűleg meg se nézném. Ám nagyon érdekesnek tartom, amikor egy híres történetből valaki kiragad egy fontos dolgot, ami felett az eredeti elsiklott és e köré épít egy másik sztorit. Persze ez csak akkor működik, ha az erre vállalkozó író jól tud ezzel bánni. Gregory Maguire-re pedig nem lehet sok panaszom. Ráadásul a magyar kiadás is nagyon szép és igényes lett, a fordítás remek, nagyon gördülékennyé tette a regényt.

A könyv elkalauzol minket Óz világába, a történet még évekkel Dorka  megérkezése előtt indul. Egy olyan helyen játszódik, ahol az állatok az egyenjogúságukért küzdenek, a sárga téglás út pedig a kvarangyok elnyomásának szimbóluma. Egy ilyen világba születik Elfaba, akit zöld színű bőrrel “ajándékozott” meg a sors. A születésétől kezdve végigkövethetjük, hogy hogyan lett belőle a Gonosz Nyugati Boszorkány. Szerethető karakterek, váratlan fordulatok és egy érdekes világ várja azokat, akik elolvassák a könyvet.

Maguire regénye teljesen más színbe helyezi az eredeti Óz történetet: a gonosz boszorkány könnyen a szívünkhöz nőhet…

Kiadó: Kelly kiadó
Fordította: Pék Zoltán

“Sose tudjuk meg, hogy a boszorkány miért lett gonosz, hogy jó döntés volt-e a részéről. Lehet-e ez jó döntés bármikor is? A gonosz vajon újra jó akar lenni? És ha igen, akkor már nem is gonosz? Csak definíció kérdése.” (249. oldal)

Várom a 2. kötetet :).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: