Ikoku meiro no Croisée


XIX. század, Párizs. Claude a Galerie-n dolgozik. Egyik nap nagyapja hazaérkezik Japánból, ám nincs egyedül: magával hozott egy japán lányt, Yunét, aki szeretne megismerkedni a kultúrájukkal.  Az elején még egyikük sem sejti, hogy milyen nehéz lesz megérteniük a másik gondolkodásmódját.

Az Ikoku meiro no Croisée egy nyugis anime. Nincsenek benne olyan események, amik miatt az ember lerágná a körmeit. Inkább szól a megismerésről, megértésről és a kulturális különbségekről és nem is akar ennél több lenni. Láthatjuk, ahogy Yune folyamatosan beilleszkedik: míg az elején furán néznek rá, a végére már mindenki barátságosan fordul felé és megszeretik. Ráadásul még a nemesek közül is szerez magának néhány barátot, így az ő életükbe is bepillanthatunk (bár ez inkább Camille miatt igaz, mert ő viselkedik úgy, ahogy egy nemes lánytól elvárják, a húga sokkal szabadabb szellemű). A szereplők egyébként mind nagyon szerethetőek voltak, én nagyon megkedveltem a hajléktalan kisfiút, akihez a szezon egyik legszomorúbb jelenete tartozik.

A grafika gyönyörű. Nagyon szépen ábrázolták az XIX. századi Párizst, ráadásul a minőség sem ingadozott túlzottan.  Az OST-ról szintén  ugyanezt tudom mondani, remek BGM-ek vannak a sorozatban. Ez a szám az egyik kedvencem:

Az egyetlen baj a sorozat hossza. A mangából is össz-vissz két kötet jött ki eddig, amit teljesen fel is dolgoztak, így viszont sok mindenből csak ízelítőt kaptunk, leginkább a sztori romantikusabb részéből, ami hála az égnek, nem Yunére és Claude-ra vonatkozik. Hiába tudom, hogy nincs köztük annyira nagy korkülönbség, Yune kinézete miatt nekem akkor is fura lenne… jobban tetszik, ha csak baráti, testvéri viszony marad  közöttük. Persze ki tudja, hogy merre fog menni a manga, de az egy másik történet.

Összességében az Ikoku számomra a Natsume és az Usagi drop mellett az a sorozat volt, ami a leginkább ki tudott kapcsolni 20 percre. Nem ajánlom azoknak, akik nem szeretik a slice of life történeteket, mert ettől tényleg nem kap mást. Nálam viszont elérte a 9/10-es pontozást.

3 hozzászólás

 1. Teljesen egyetértek, bár még az utolsó részt nem láttam, de anélkül is. A Natsume-nek és az Usagi-nak volt/van hasonló hangulata és bármikor meg tudom nézni, 20 percre mindenről elfeledkezem, és kikapcsolok. Nagyon bájos, és nagyon remélem, hogy ha lesz még manga fejezet, akkor azt is fel fogják dolgozni. Megérné. 🙂

 2. > egyetértek, bár még az utolsó részt nem láttam, de anélkül is

  Éppenséggel az utolsó rész a Croisee talán egyetlen valamire való darabja. Tiszteletreméltó, hogy az alkotók a végén rövidre merték zárni a sehová sem tartó történetet, bár egy kissé kegyetlen módon.

  Nem az a baj, hogy Slice-of-Life, hanem, hogy oktalan és céltalan és nincs értelme. S-o-L készítéshez nagy tehetség kell, hogy ne érződjön üresnek.

  Most már csak arra kellene választ kapnunk, hogy mi a fenének jött Yune Párizsba? Nem úgy néz ki, mint egy Mata Hari klón, aki cirkálók meg léghajók terveinek ellopásával hasznára tudna lenni az éppen gyors ütemben iparosodó hazájának. Port törölgetni viszont helyben is kaptak volna lányt Claudel-ék, olyat is akire törvényesen rá lehet feküdni.

 3. > ha lesz még manga fejezet, akkor azt is fel fogják dolgozni

  Egy csomó minden kimaradt az animéből, többek között a Blanche-féle nagyáruház leégése. Sőt, állítólag a mangában Claude anyja a papa lezuhanása után elhagyta a családot és a Blanche lányok bátyjának szeretője lett, ami egy kicsit durva lett volna az animébe, de nyilván más megvilágításba helyezi a kamillás szálat.

  Amúgy lesz még az animéből 7db vicces special, amiben Yune-t visszapakolják a Japánba tartó hajóra, de Alice-chan is vele megy és hülyén néz, mert a felkelő nap földjén minden másképp van, mint képzelte. Állítólag Alice most az aktuális elegant tsundere loli ikon Japánban, viszont Yune-ra ott sem kiváncsiak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: