Shingeki no kyojin


Sokszor láttam, hogy ez a manga milyen jól szerepel a japán eladási listákon. Olyan számokat produkált, amit kevés sorozat szokott. Ez természetesen felkeltette a figyelmemet, ráadásul az angol fórumokon is egyre többen dicsérték, lassacskán pedig a scanlation is normális tempóban haladt, szóval semmi sem tartott vissza attól, hogy beleolvassak. A bejegyzésben nem írtam spoilereket, a beszúrt képek viszont azok lehetnek egy kicsit, de azok sem lőnek le semmi olyat, ami a sztori szempontjából nagyon lényeges lenne.

Történetünk egy olyan világban játszódik, ahol az emberiség tagjai magas falakkal körülvett területeken élnek. Ennek pedig nem más az oka, mint az óriások. No, ezek nem olyan óriások, akikkel a mesékben találkozhatunk, hanem teljesen érzelemmentes lények. Több „fajtájuk” van és méretben is elég sokszínűek: lehetnek 3 méteresek, de akár 17 méteresek is. Hobbijuk pedig az emberevészet. Más lények szinte nem is érdeklik őket, ráadásul az embereket sem azért eszik, mert annyira éhesek lennének.

Főhőseink, Eren és Mikasa, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, fogadott testvérek.  Eren meggyőződése, hogy felesleges a falak mögött élniük, hisz ki tudja mikor jön egy olyan óriás, aki simán ledönti azt. Megérzése be is igazolódik, amikor megjelenik egy minden eddiginél nagyobb óriás és betör a városba és a támadásnak többek közt Eren édesanyja is áldozatul esik. A fiú ezután megfogadja, hogy belép a légióba és elpusztítja az óriásokat…

No, ennyi elég is a történetről, bár ez alapján nem tűnik többnek valami átlagos shounennél. Azonban a sztori igencsak összetett, több is van mögötte, mint amennyi elsőre látszik.

Őszintén szólva az első kb. 10-12 fejezet alapján nem értettem, hogy ez miért is olyan népszerű, pedig ott azért volt már pár érdekes fordulat. A rajzolásáért sem voltam oda, de azt pár fejezet alapján meg lehetett szokni és most már kifejezetten tetszik (különösen az duplaoldalas akciójelenetek, azok valami fantasztikusak tudnak lenni). Aztán felpörgött a sztori és alig bírtam abbahagyni az olvasását: amint úgy érződik, hogy végre kiderül valami, jön a helyére 1000 másik kérdés, szóval a mangakának sikerül fenntartania az olvasó érdeklődését.

Azt azonban meg kell említeni, hogy a manga igencsak brutális tud lenni, amikor az óriások végeznek 1-1 emberrel, szóval aki nem bírja az ilyesmit, az inkább ne is kezdjen bele.

Érdemes pár szót ejteni a karakterekről is, hisz a szereplőgárda is érdekesre sikerült. A főszereplők és a mellékszereplők is érdekesek és kedvelhetőek. Az én személyes kedvenceim eddig Mikasa (végre egy cool női főszereplő!), Hanji (az a nő nagyon kész XDDD) és Rivaille (nem is olyan szemét, mint amilyennek először tűnik). Arra viszont figyelmeztetek mindenkit, hogy csak óvatosan kedveljen meg bárkit is, mert a mangaka senkit nem kímél, 1-2 fejezet alatt könnyen elhalálozhatnak a kedvencek.
Az óriások pedig igen félelmetesre sikerültek. Nem mintha olyan horrorisztikusra lennének rajzolva, inkább csak az az érzelemmentesség az arcukon. Legalábbis én szerintem szívrohamot kapnék, ha egy ilyen lény benézne az ablakomon :D.

(Nyugi, ez nem spoiler, csak az egyik szereplő képzeli el, hogy mi történhetne.)

Most már értem, hogy miért ilyen népszerű ez a manga. Igaz nem került be kedvenceim közé, de aki szereti az akciódús sztorikat és nem zavarják a brutálisabb jelenetek, azok nyugodtan kezdjenek bele. Azonban az első pár fejezet után nem szabad feladni, mert később lesz igazán érdekes a manga, az eleje még inkább csak a világ megismerésére hivatott.

Még egy kis hír így a végére, bár erről már biztos sokan hallottak: jövőre jön az élőszereplős film belőle. Legalábbis elvileg, mert ahogy elnéztem, ANN-en ez óta a hír óta nem jött róla semmi új infó :S. Bár jobban preferálom, ha egy mangából inkább animét csinálnak, mert nem mindegyik működik élőszereplős verzióban, de úgy érzem, hogy ebből ki lehet hozni egy igazán jó akciófilmet, ha az óriásokat sikerült jól megcsinálniuk. Mindenesetre kíváncsian várom.

Azt pedig még megemlíteném, hogy le a kalappal a mangaka előtt, amiért a legtöbb fejezet simán van 40-45 oldalas… mostanság szinte az összes  havi manga, amit olvasok, még a 30 oldalt is alig-alig szokta elérni :S.

Értékelés: 8,5/10 (37 fejezet alapján)

2 hozzászólás

  1. Ezt a mangát én is el akarom már egy ideje olvasni, mert sok jót hallottam róla. De jó tudni, hogy lassan indul be. ^^

    • Szerintem csak számomra indult be lassan, mert eltartott egy ideig, mire igazán megkedveltem a szereplőket :D. A legtöbben már az első 3-4 fejezet után is imádják, de gondoltam szólok, hogy nem biztos, hogy mindenki egyből átérezné ennek a mangának a “fílingjét” :). Viszont már az elején is vannak nagyon jó akciójelenetek :).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: