Patrick Rothfuss: A szél neve (A királygyilkos krónikája 1.)

szelneve
Elég sok könyv van a várólistámon, néha nehezen is tudok választani közülük. Előfordul, hogy valami külső hatás eredményeként döntök 1-1 könyv mellett… most is ez történt, hiszen nem olyan rég bejelentették, hogy sorozat készül Patrick Rothfuss regényéből. Ilyenkor pedig egyből rám tör a kényszer, hogy én márpedig előbb el szeretném olvasni :D.

Fülszöveg: Rothfuss – vagyis Kvothe, aki csakhamar átveszi az elbeszélés fonalát – nagyon tud mesélni. Látszólag minden sora, minden története egyszerű, de az azokat átszövő apróbb utalások százai, a rövid fejezetek csattanóra kihegyezett befejezései, a sejtetésekből kibomló világ egykettőre magához láncol. Nem is lenne igazi fantasy, ha nem egy kocsmából indulna a történet, távolabbról egy városkából, ahol egyre több megmagyarázhatatlan jelenség történik. Feketén izzó szemek, kék lángok, gyilkos, ízeltlábú lények… Azonban nem kelnek útra fiatal kalandorok a világ megmentésére, a történet továbbra is négy fal között, a kocsmában „játszódik”. Itt mondja tollba életét Kvothe. Kvothe, a főhős gyermekkora varázslatosan telik vándorszínész szüleivel, egészen addig, amíg apja és anyja, valamint a társulat többi tagja áldozatul nem esik a földöntúli gonosz erőnek, mert olyan titkokat kutatott, amelyet nem kellett volna. A fiú csak véletlenül marad életben, és erdőkben rejtező vademberként lassan talál vissza a civilizált világba, ahol aztán végül sikerül felvételt nyernie a mágusképző egyetemre. Kivételes tehetséggel bír ugyan, de épp ezért irigyeket és ellenségeket szerez magának, igen sok nehézséggel kell megbirkóznia, miközben egyre azt a valamit vagy valakit keresi, aki vagy ami kioltotta szülei életét. Közben barátok, lányok, mesebeli lények sietnek a segítségére.

Egyet kell értenem a fülszöveg első mondatával: Rothfuss tényleg nagyon tud mesélni. Végig olyan érzésem volt, mintha én ülnék abban a kocsmában és nekem mesélne Kvothe. Nagyon magával ragadó és olvasmányos az író stílusa, szóval a könyv hossza senkit se riasszon vissza, mert jó gyorsan lehet vele haladni.

Persze nem sokat érne ez a sodró lendület, ha nem lennének benne érdekes fordulatok és szereplők. Kvothe hamar a szívemhez nőtt, de a többi karaktert is megkedveltem (és persze akadnak köztük olyanok, akiket nagyon lehet utálni). Egyelőre a szerelmi szállal annyira nem tudok mit kezdeni, de ez valószínűleg csak azért van, mert az egész történetet Kvothe szemszögéből ismerjük meg… így az érezhető, hogy ő szerelmes, de néha annyira jó lenne belelátni egy kicsit a másik fél fejébe is :D.

Persze azt nem szabad elfeledni, hogy ez még csak a trilógia első része, ebben a kezdeteket ismerjük meg, a későbbi érdekes dolgokra csak apró utalások vannak, így még sok mindenen lehet spekulálni (a második kötetet még csak most kezdem, már nagyon kíváncsi vagyok, hogy abban meddig jutunk el), de már most nagyon érdekel, hogy hogyan is fogunk kilyukadni abban a kocsmában… 🙂

Fantasy kedvelőknek mindenképp ajánlott olvasmány.

Értékelés: 4,5/5 (úgy döntöttem, hogy most már véglegesítem a könyves értékeléseimet, szóval mindig annyit írok ide, ahány csillagot molyon adtam… ettől függetlenül még mindig 10-es skálán értékelek, mint MAL-on, mert nekem úgy valahogy könyebb…)

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: The Name of the Wind
Kiadás éve: 2009
Fordító: Bihari György
Oldalszám: 812

2 hozzászólás

  1. Ebből filmsorozat készül? Akkor lehet nekem is el kellene már olvasnom, mert már egy ideje felírtam magamnak, csak mindig visszatartott tőle a féltégla mérete. ^^’

    • Lesz sorozat, de még csak nemrég jelentették be, nem tudom, hogy még mennyi idő, mire ténylegesen meg is valósul :D.
      A mérete meg ne ijesszen meg, jó olvasmányos, szóval gyorsan lehet vele haladni (ráadásul az első kötetben azért elég nagyok a betűk, meg a margó se kicsi :D… a második kötet már más tészta XD).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: