Tom Rob Smith: A 44. gyermek

a_44_gyermek
Fülszöveg: Amikor a félelem egy egész népet elhallgattat, egy embernek kell kimondania az igazat! A Szovjetunió, 1953-ban… Sztálin még él, vasmarkában tartja az országot, s ezt a vasmarkot az Állambiztonsági Minisztérium, az MGB vagyis a titkosrendőrség testesíti meg, amelynek éppen csak a brutalitása nem titkos, s ha azt mondja, a szovjet társadalomban bűnözés nem létezik, akkor az úgy is van. Vagy talán mégsem. Amikor Moszkvában, a vasúti sínek mellett megtalálják egy kisfiú borzalmasan megcsonkított hulláját, Lev Gyemidov, korábbi háborús hős, most az MGB nyomozója csodálkozva hallja, hogy a család szerint nem gázolás, hanem gyilkosság történt. Eleinte engedelmeskedik feletteseinek, eltussolná az ügyet, de addig növekszik benne a kétely, míg végül feleségével együtt egy uráli koszfészekbe száműzik, egyszerű közrendőrnek. És ráébred, hogy az a fajta bűntény, amelyet a fővárosban segített eltitkolni, itt is megismétlődött: Újabb gyermeket gyilkoltak és csonkítottak meg. Lev és felesége, Raisza mindent kockára tesz, hogy a vérengző fenevadat megállítsa – még ha ezzel az Állam ellenségeivé válnak is. És a holtak száma egyre szaporodik… A 44. gyermek valós eseményekre alapozott, hátborzongató thriller – és megrázó irodalmi mű arról, hogyan terrorizálhatja egy kormány a saját népét, hogyan lehet túlélni egy diktatúrát, és mi történik, ha egy magányos ember elhatározza, hogy visszavág.

Na, ezt a könyvet kivételesen nem én néztem ki magamnak, hanem apu hozta ki a könyvtárból, majd kb. 2 nap alatt el is olvasta (ami azért nagy szó, mert nem hétvégén volt, amikor van is rá sok ideje :D) és annyira tetszett neki, hogy pár nap alatt legalább 15-ször ajánlgatta, hogy olvassam el. Mivel a történet érdekesnek tűnt, ezért adtam is neki egy esélyt.

A valóságon alapuló történetek esetében mindig olyan más érzés fog el, hiszen a könyvtől/filmtől függően félelmetes lehet, hogy ilyesmi tényleg megtörtént. Jelen esetben a szerző Andrej Csikatyilo (itt az angol oldal is, mert sokkal több rajta az információ) esetét veszi alapul (számomra külön „meglepetés” volt, hogy nem sokkal előtte pedig egy olyan filmet láttam, ami szintén Csikatyilo történetét dolgozta fel a maga módján). Persze a regény korábban játszódik, mint ahogy Csikatyilo gyilkosságai történtek, szóval tényleg csak ihletet adhattak az írónak.

De térjünk rá a regényről alkotott véleményemre: rendkívül nyomasztó, főleg az elején, amíg az ember nem hangolódik rá. Ez valóban egy olyan korszak, amit nehezen tud elképzelni az, aki nem élt benne (én legalábbis mindenképp). Egyébként a gyilkos utáni nyomozás inkább csak egy keretet ad az egésznek, úgy éreztem, hogy inkább a rendszer bemutatása áll a középpontban. A stílusa viszont nagyon magával ragadó és olvastatja magát.

A szereplőket könnyű megkedvelni, bár néha nehéz megérteni őket, de végül is a rendszer keretein belül végül rájön az ember, hogy ki mit és miért csinál. Viszont Levék sztorija trilógiává nőtte ki magát, remélem majd a folytatásokat is elolvashatjuk valamikor.

A könyvből egyébként már készül a filmváltozat, aminek a bemutatója jövőre várható, a főszereplői pedig Tom Hardy és Noomi Rapace, de feltűnik majd benne pl. Gary Oldman is :D.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a krimit, a nyomasztó sztorikat és a történelmet.

Értékelés: 4,5/5 (mert kicsit nehezen hangolódtam rá)

Kiadó: Európa
Kiadási év: 2009
Eredeti cím: Child 44
Fordító: Saliga Zsuzsanna
Oldalszám: 524

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: