Mark Lawrence: Tövisek hercege (A széthullott birodalom – 1.)

tovisek_hercege
Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Az első meglepetés akkor ért, amikor a könyv olvasása során rájöttem, hogy ez nem egy teljesen kitalált fantasy világban játszódik, inkább egyfajta alternatív világban, melyben még megtalálhatóak a mai világunk nyomai is.

Jorg szemszögéből követjük végig az eseményeket, így ő az egyetlen karakter, akit jobban megismerünk, de ő sem feltétlenül szerethető. Egyelőre nem kedveltem meg, de kifejezetten jó egy nem tipikus hőst látni főszereplőként. A többi karakter között is akadnak érdekesek, de róluk még nem tudok eleget ahhoz, hogy érdekeljen a sorsuk, ez remélhetőleg később majd változik.

Ha pedig már szóba került Jorg karaktere: kicsit túlzott reakciónak érzem a viselkedését. Persze szörnyű lehetett végignéznie, ahogy megölik az anyját és az öccsét, de ettől még általában nem szoktak ennyire kifordulni magukból az emberek,még akkor sem, ha bosszúszomjasak… szóval nekem az a gyanúm, hogy Jorgban mindig is meglapult ez a személyiség, ami idővel úgyis előjött volna valami úton-módon. Persze a későbbiekben még változhat.

A történet elég kegyetlen és véres, de ez teljesen rendben van miután összeáll az emberben a kép az ábrázolt világról és a célokról. A stílusa gördülékeny, nagyon olvasmányos, szóval gyorsan lehet vele haladni, a fordítás is szerencsére jól sikerült.

Az első kötet tehát elég jó lett ahhoz, hogy kíváncsi legyek a folytatásra. Ajánlom azoknak, akik vágynak egy nem szokványos fantasy-re és nem zavarja őket az erőszak ábrázolása.

Értékelés: 4/5 (kedvenc karakterek hiányában :D)

Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2012
Eredeti cím: Prince of Thorns
Fordította: Gy. Horváth László
Oldalszám: 328

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: