Michael Ende: A Végtelen Történet

vegelen_tortenet
Fülszöveg: Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.

Kiskoromban A végtelen történet volt az egyik kedvenc filmem. Később megtudtam, hogy ennek is egy könyv az alapja, mégis sokáig váratott magára, hogy elolvassam. Az igazi lökést főleg az adta meg, hogy megtudtam, a film csak kb. a könyv felét dolgozta fel, szóval bőven számíthatok még meglepetésekre :).

Ha egy szóval kéne összefoglalnom ezt a könyvet, azt mondanám, hogy varázslatos. Mindig is elbűvölt Fantázia világa és ez könyv formában sem volt másképp. Az egésznek van egy egyedi mesés hangulata, ami nem ereszti az olvasót.

Viszont a könyv első fele jobban tetszett, szórakoztatóbbnak találtam. Érdekes volt a „könyv a könyvben” eset és hogy Barnabásnak csak a hangját hallotta a többi szereplő. Sajnos a hangulat kicsit veszített a varázsából, miután Barnabás bekerült a könyvbe és elkezdődött az „ámokfutása”. Idővel kifejezetten idegesített a karaktere, de ez talán annak is az oka, hogy felnőtt fejjel olvastam, egy gyerek valószínűleg teljesen másképp élte volna meg a történet ezen részét. Atráskó és Fuhur viszont végig nagy kedvenceim maradtak :).

Értékelés: 4,5/5 (a gyengébb második fele miatt)

Kiadó: Európa
Kiadási év: 1993
Eredeti cím: Die Unendliche Geschichte
Fordította: Hárs Ernő
Oldalszám: 440

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: